maandag 16 november 2009

Uit in Parijs

In het tijdschrift FRANCE kwam ik een Parijs-tip tegen. Landgenoot, Frank Renout, in den vreemde, Parijs, blogt over waar je naartoe moet in deze stad en betreed daarbij vooral de ongebaande paden. Hiep hoi. Ga naar outinparis.blogspot.com
Hieronder een voorproefje. Heel toevallig over de straat waar ik als twintigjarige logeerde in een überhip appartement.:
"Ik ben gek op de Rue du Faubourg Saint-Antoine.
Het staat er altijd vol met auto's, het stinkt er naar uitlaatgassen en er is geen toeristenwinkel te bekennen.
Kortom: precies zo'n drukke straat als elke wereldstad 'm hoort te hebben - maar dan toch klein en intiem.
Want (1) er is echt van alles te vinden, van de lingerie van Darjeeling tot de koffie van Starbucks en van de vele sushishops tot interieurwinkel Habitat. Kortom: hier winkelen Parijzenaars.
Maar (2) de straat is ook bezaaid met binnenplaatsjes, steegjes en verscholen straatjes.
Loop bijvoorbeeld eens door de poort op nummer 56: ineens sta je op een klein pleintje, met kasseien en bomen en hoor je overal vogels fluiten. Een oase.
Achter de metershoge houten poort op nummer 74 gaat juist weer een fors plein schuil, waar nu allemaal jonge bedrijfjes zitten (in prachtige opgeknapte panden - zie foto), maar waar vroeger een fabriek stond: zie de enorme schoorsteen aan het eind van het plein.
En zo zijn ze overal, steegjes, straatjes en hofjes: van de meubelmakers in de Passage du Chantier (ingang naast nummer 68 - het kantoor van toparchitect Jean-Michel Wilmotte), tot de huizen en kantoortjes in de Cour des Shadoks, op nummer 71.
Nog wat speciale adressen dan: één van de lekkerste stokbroden van Parijs vind je bij Aux Castelblangeois, op nummer 104 (ook goed voor taartjes en broodjes). In de zijstraat Rue Trousseau (nummer 6) vind je de jeugdherberg
Bastille Hostel: slapen vanaf 17 euro per nacht voor jongeren tot 25 jaar. Op nummer 77 (terug in Faubourg Saint-Antoine) is uitgever Autrement gevestigd, met een mooie boekwinkel en leuke gloednieuwe kunstgalerie.
En in café l'Appart, op nummer 164, zit je op felgekleurde oude meubelstukken, maar moet je vooral ook even naar boven: het ziet er vervallen uit, je zit er in kamers als in een ... appartement (jawel, vandaar de naam), maar het toilet is er ook echt in de badkamer - inclusief ligbad.
___
GOED: De Rue du Faubourg Saint-Antoine is een ellenlange straat waar je gerust een dag voor uit kunt trekken.FOUT: Ik ben hierboven vergeten om één van de leukste café-restaurants van Parijs te noemen:
Barrio Latino. Wat geheel onterecht is, dus bij deze: op nummer 46-48.

Geen opmerkingen: