donderdag 17 december 2009

Beatrix, Majesteit


"had ik het maar verzonnen" . Wat een geweldig idee!!


HUMAN zendt op Eerste Kerstdag ‘Beatrix, Majesteit’ uit van Michiel van Erp. Deze Teledoc is een zoektocht naar de emoties en drijfveren van onze koningin én van een aantal naamgenoten.

De film legt de hoogte- en dieptepunten vast uit het leven van koningin Beatrix en een aantal Bea’s, Trixen en Beatrixen. Zij zijn in situaties beland die parallellen oproepen met cruciale momenten uit het leven van onze vorstin.

Aanslag op Koninginnedag
De film start tijdens de aanslag op het leven van Koningin Beatrix op Koninginnedag 2009, toen het er - met haar emotionele toespraak tot haar onderdanen - heel even op leek dat onze koningin haar ‘masker’ liet vallen.

Ter voorbereiding van de film zijn meer dan 200 Beatrixen in Nederland benaderd. Zes van hen zijn te zien in de documentaire. Op de foto bij dit bericht staat Beatrix Kleuver (58), een van de geportretteerden. Zij is interieur- en tuinarchitect. Op haar landgoed leeft ze geheel in ‘country chic’ stijl. De koningsgezinde Beatrix houdt van etiquette en klasse. Ontspanning zoekt ze in de natuur, ze rijdt iedere dag paard en gaat regelmatig met haar zoon jagen.

Bea Lubbers werkt als clown met demente bejaarden. Recent heeft haar echtgenoot haar verlaten. En Beatrix Willemstein was begin jaren tachtig populair als Bee met het muziekduo Bennet and Bee.

Michiel van Erp maakte eerder twee documentaires rond het koningshuis. In 'Op Handen Gedragen' (2003) schetste hij een portret achter de schermen bij de uitvaart van Prins Claus, en in 'De Koningin komt er aan' (2000) volgde hij Beatrix’ bezoek aan Katwijk op Koninginnedag. Dit jaar was zijn film 'Angst' een ongekend succes in de bioscoop en kwam zijn film 'Erwin Olaf, on Beauty and Fall' uit.

Teledoc
'Beatrix, Majesteit' is de eerste Teledoc die de Publieke Omroep uitzendt: een lange documentaire met een eigentijds Nederlands onderwerp dat op een prikkelende, toegankelijke en cinematografische manier wordt verbeeld.

Teledocs zijn bedoeld voor een breed publiek en speciaal gemaakt voor de Publieke Omroep. De bundeling van financiering moet toptalent op het gebied van documentaire stimuleren.

De Teledoc ‘Beatrix, Majesteit’ wordt door HUMAN uitgezonden op vrijdag 25 december om 20.40 uur op Nederland 2 (herhaling zondag 3 januari 2010 om 14.15 uur op Nederland 1).

Op de foto: Beatrix Kleuver.
Fotografie: Friso Keuris.

Bron: Redactie Human.nl

08 december 2009

Geen opmerkingen: