zaterdag 4 september 2010

Gouden boekjes

\

Zeg: "Gouden boekjes" en in heel veel Nederlandse hoofden gaan er luikjes open. Luikjes naar herinneringen aan De Gele Taxi, Wim Is Weg, Bij Kiki Thuis, Het Feestvarkentje, Pietepaf Het Circushondje, De Poes Die Dacht Dat ie Een Muis Was. De verhaaltjes en de tekeningen zijn in ons collectieve geheugen gegrift. En, ze bestaan nog steeds zodat ook deze generatie kleuters weer kan genieten van de gouden boekjes.


Woensdag 8 september vind er een Gouden Boekjes festijn plaats in de Balie. Dit naar aanleding van het verschijnen van het boek "Ik hou zo van.....de Gouden Boekjes. Hieronder de officiƫle aankondiging.


Binnenkort zal bij uitgeverij Rubinstein een overzichtswerk verschijnen over de Gouden Boekjes, getiteld Ik hou zo van…de Gouden Boekjes.
Deze welbekende reeks waaide na de Tweede Oorlog over uit de Verenigde Staten. De Golden Books waren daar de eerste betaalbare kinderboeken en in 1953 verscheen het eerste Gouden Boekje ook in Nederland.
Kinderboekenexpert Joke Linders vertelt hierin over de oorsprong van de reeks in de Verenigde Staten, hun oversteek naar Europa, hun succes in ons land, hun dreigende teloorgang en de hernieuwde belangstelling.
In dat verhaal figureren grote tekenaars als Tibor Gergely, Garth Williams en Richard Scarry naast bekwame vertalers als Annie M.G. Schmidt en Han G. Hoekstra.
De SLAA organiseert op woensdagavond 8 september een speciale avond rond de Gouden Boekes waar naast Joke Linders ook Toon Tellegen zal spreken. Hij heeft speciaal voor de gelegenheid drie Gouden Boekjesverhaaltjes geschreven, met tekeningen van drie verschillende illustratoren. Zij komen allemaal vertellen over de invloed die de Gouden Boekjes op hun werk heeft gehad en hoe het is om zelf een Gouden Boekje te mogen maken.
Jan Hartholt van Kasteel Groeneveld in Baarn zal een toelichting geven op de tentoonstelling over de reeks die op het Kasteel te bezichtigen zal zijn.
Voor meer informatie en reserveringen:
SLAA /De Balie of bel 020-5535100 (16-17 uur)
De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, 1017 RR Amsterdam. Entree: € 10,00; € 8,00 (CJP/Pas65/Stadspas); € 5,00 (Studentenkaart).
Ik hou zo van … de Gouden Boekjes
Auteur: Joke LindersVerschijnt bij: Uitgeverij RubinsteinPrijs: € 24.95

Geen opmerkingen: