donderdag 6 mei 2010

Foam presenteert de ‘Collectie Vrolik’ zoals deze is gefotografeerd door Hans van den Bogaard.
Deze particuliere collectie van professor Gerardus Vrolik (1775-1859) en zijn zoon professor Willem Vrolik (1801-1863) omvat anatomische, pathologisch-anatomische, zoologische en teratologische preparaten. Na de dood van Willem Vrolik dreigde zijn collectie te worden verkocht. Een commissie uit de Amsterdamse burgerij wist haar in 1869 integraal te verwerven, en droeg haar over aan de gemeente. De collectie ligt aan de basis van het omvangrijkere Museum Vrolik dat wordt beheerd door het AMC.
In opdracht van het AMC heeft Hans van den Bogaard een selectie uit de collectie gefotografeerd die speciaal voor de tentoonstelling is afgedrukt en samen met enkele originele preparaten wordt getoond.
De gefotografeerde preparaten maken je niet echt vrolijk. De manier waarop Hans van den Bogaard ze heeft gefotografeerd wel. Nou ja, vrolijk. De foto's maken dat je er op een andere manier naar gaat kijken. Van den Bogaard was vrij in wat en hoe hij de collectie in beeld wilde brengen. Het resultaat is heel bijzonder.De tentoonstelling in het FOAM is fascinerend en indrukwekkend.

Geen opmerkingen: